Ticaret Hukuku

Hukukun, ticaretle ilişkili tüm mevzuatı kapsayan bir alt dalıdır. Bireyler arasındaki ticari ilişkileri düzenler. Hükümler, temel olarak Ticaret Kanunu'nda toplanmıştır (1956'da 6762 sayılı yasa). Ayrıca Sermaye Piyasası Kanunu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ticaret hukuku kanunlarındandır.

Ticaret hukukunun genel kavramları tacir, ticari işletme, ticaret sicili, ticaret unvanı, haksız rekabet, ticari defterler, cari hesap, ticari işler tellallığı, acentalık, ticarete ticaret ortaklıkları başlıklarında tanımlanır.

Şirketler Hukuku

Şirketler Hukuku önceliği şirketlerle ilgili mevzuat uyumu ile muhasebe ve denetim olmak üzere iki ana unsurdan oluşmaktadır. Bu alandaki uyum çalışmaları ağırlıklı olarak hazırlanmakta olan yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında sürdürülmektedir.

Ulusal Ticari Sözleşmeler

Ticaret, üretici ve tüketici arasında mal ve hizmetlerin el değiştirmesi işlemi olarak ifade edilir. Taraflar arasındaki ticari ilişkilerin merkezini oluşturan sözleşmeler, muayyen hususlar dikkate alınarak hazırlandığında muhtemel ihtilafların ortaya çıkmasını önleyebilirler.

Uluslararası Ticari Sözleşmeler

Uluslararası ticaret farklı ülkelerde ikametgahı, iş merkezi veya mutad meskeni olan ya da farklı devletlerin vatandaşlığına sahip olan gerçek ve tüzel kişiler arasındaki mal ve hizmet değişimini ifade eder.

Borçlar Hukuku

Borçlar kanunu özel hukuk alanına giren borç ilişkilerini inceleyen ve düzenleyen hukuk dalıdır.Tanımından da anlaşılacağı gibi, borçlar hukuku bir özel hukuk dalıdır ve dolayısıyla eşitler arasında meydana gelen ve borç ilişkisi adı verilen hukuksal ilişkilerin incelendiği bir disiplindir.

İdare Hukuku

İdare hukuku, temeli anayasada belirlenen, idarenin faaliyet ve örgütlenmesine ilişkin kurallar öngören, kamuya tanınan üstünlük ve ayrıcalıklar ile bireye tanınan hak ve hürriyetlerin dengelenmesini sağlayan hukuk dalıdır.

Vergi Hukuku

Kişilerle devlet arasındaki vergi ilişkisidir, devletin toplumu oluşturan kişilerden aldığı vergi ve benzeri gelirler dolayısıyla ortaya çıkan karşılıklı hak ve ödevleri düzenleyen bir hukuk dalıdır.

Spor Hukuku

Spor Hukuku, dünyada saygın bir hukuk dalı olarak kabul edilirken, Türkiye'de hala gelişmekte olan bir hukuk dalıdır. Bu bağlamda spor sektörünün ülkemizde hukuki bir bakış açısı ile ele alınma ihtiyacı içinde olduğu açıktır. Berki Hukuk Bürosu olarak, spor hukukunun bu gelişimine katkıda bulunmaya çalışmaktayız.

Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku

Fikri mülkiyet hukukunun temel ilkeleri şunlardır: Tescil ilkesi, ülkesellik ilkesi, gerçek hak sahipliği ilkesi, rüçhan ilkesi, ön kullanım hakkı, tükenme ilkesi, sessiz kalma nedeni ile hak kaybı ilkesi

İcra ve İflas Hukuku

Türkiye'deki davalarda, mahkemeleri en çok meşgul eden konu, İcra ve İflas Hukuku'dur. Bu da davaların çok olmasına ve de uzun yıllar sürmesine neden olmaktadır. Böyle olmasının nedenlerinden bir tanesi de borçlu ve alacaklı arasındaki kurallara tam olarak uyulmamasını söyleyebiliriz.

Vatandaşlık Hukuku

Vatandaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vaadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir.

Aile Hukuku

Aile Hukuku , Türk hukuk sisteminde evlilik hukuku bilim dalıdır. Aile hukuku evlenen kişilerin tabii olduğu hukuktur.

Ticari Ceza Hukuku